Cum să combini alimentele pentru a slăbi și a te simți mai sătul mai mult timp

Dacă ești la dietă și foamea te chinuiește, trebuie să știi că există trucuri care te ajută să te simți sătul.

În timpul unui regim de slăbire este normal să simți mai multă poftă de mâncare decât de obicei și nu doar pentru că în mod normal ești obișnuită să mănânci mai mult.

Există atât motive psihologice – știm că trebuie să ne limităm și acest lucru crește „poftele” – cât și motive fizice.

Ceea ce este important de știut, însă, este că vă puteți limita pofta de mâncare, vă puteți crește senzația de sațietate și puteți mânca mai puțin, pur și simplu urmând câțiva pași mici.

Să înțelegem mai întâi cauzele fizice – nu psihologice – ale creșterii foamei în timpul unei diete și apoi vom afla ce trebuie să facem pentru a ne simți mai sătui.

De ce ți-e mai foame când ții dietă?

Satiunea și foamea sunt controlate în corpul nostru de doi hormoni, grelina și leptina.

  • ghrelinul este hormonul care stimulează pofta de mâncare
  • leptina este hormonul care oferă senzația de sațietate.

Atunci când slăbești, se produce o creștere a producției de grelină în organism, deoarece, atunci când slăbești, corpul tău trăiește evenimentul ca pe un fel de „foamete” și, prin urmare, produce mai multă grelină pentru a stimula căutarea de hrană.

În același mod, nivelul de leptină scade, așa că ne simțim mai greu sătui.

O problemă destul de mare. Ce puteți face pentru a vă simți mai sătul, menținându-vă în același timp dieta?

Trucuri pentru a stimula sațietatea în timp ce țineți dietă

Nutriționistul nostru, Dr. Luca Piretta (SISA), ne-a sugerat câteva trucuri pentru a combate foamea și a stimula senzația de sațietate atunci când urmați o dietă de slăbire.

Pentru o dietă sănătoasă, sau pentru a slăbi, este totuși esențial să aveți o bună conștientizare a alimentației.

Aceasta vă permite să cunoașteți proprietățile nutritive ale alimentelor pe care le consumați și, prin urmare, și modul în care acestea afectează sațietatea și starea de sațietate.

Evaluați întotdeauna indicele de sațietate al alimentelor

În primul rând, ar trebui să încercați să puneți pe masă cât mai multe alimente care au un indice de sațietate ridicat.

Acest lucru înseamnă să alegeți acele alimente care, pentru același volum, au mai puține calorii, adică o densitate calorică mai mică.

Printre alimentele cu un indice de sațietate ridicat se numără pepenele roșu, dovleceii, castraveții și pepenele galben, toate acestea conținând un procent mare de apă și, de asemenea, fibre.

Acest lucru înseamnă că, pentru aceeași greutate și volum, acestea sunt mai sățioase, inducând sațietate și plinătate. Proteinele, deși furnizează mai puțină apă, sunt, de asemenea, foarte sățioase.

Legume ca aperitiv

O bună practică pentru a reduce pofta de mâncare și foamea poate fi consumul de legume ca aperitiv.

Consumând legume înainte de felul principal, vă asigurați că stomacul este deja suficient de plin înainte de a consuma alte alimente.

Și, procedând astfel, vă veți reduce capacitatea de a introduce acele alimente cu o densitate calorică mai mare, cum ar fi carbohidrații sau dulciurile, favorizând mai repede senzația de sațietate.

Senzația de sațietate: consumați alimente bogate în fibre
Fibrele sunt foarte importante pentru a vă menține sănătoși și, de asemenea, pentru a vă simți mai sătui.

În special, fibrele solubile, care încetinesc timpul de golire gastrică.

Iată lista:

  • leguminoase
  • merele și coaja lor
  • citricele
  • pere
  • piersici
  • prune uscate și prune
  • ovăz și tărâțe de ovăz
  • morcovi
  • cartofi.
  • De fapt, fibrele solubile în contact cu apa creează o masă gelatinoasă și sunt responsabile de sațietate și de reglarea absorbției zahărului și a grăsimilor.

Lasă un comentariu