Cum să nu te îngrași după o dietă

Menținerea greutății după o dietă este ultimul pas al transformării. De fapt, acum că v-ați atins obiectivul de greutate, este important să evitați celebrul efect yo-yo!

După câteva luni de dietă și de reechilibrare a alimentației cu Like This, ați ajuns la greutatea ideală și puteți fi mândru de dumneavoastră și de eforturile depuse!

Totuși, trebuie să aveți grijă să nu renunțați imediat, pentru a nu avea faimosul efect de recul post-dieta și pentru a recupera ceea ce ați pierdut… care uneori este de două ori mai mult.

Iată care sunt sfaturile noastre pentru menținerea greutății după dietă și pentru o fază de stabilizare reușită.

Pentru a menține greutatea după dietă, efectuați o fază de stabilizare.

Faza de stabilizare este la fel de importantă ca și eforturile pe care le-ați făcut în timpul dietei, este ultima dvs. întindere!

Ea vă permite să vă mențineți noua greutate pe care ați obținut-o prin reechilibrarea dietei.

Dacă este neglijată, riscați să vă îngrășați din nou și să vă confruntați cu celebrul „efect yo-yo”.

Pentru a avea succes, trebuie să:

  • să repartizați stabilizarea pe mai multe săptămâni sau chiar mai multe luni, în funcție de numărul de kilograme pe care le-ați pierdut. Nu ezitați să vă consultați cu antrenorul dvs. de nutriție pentru a afla cum să gestionați cel mai bine această perioadă. Nutriționistul va fi întotdeauna alături de dvs. în această fază de stabilizare.
  • Reintroduceți caloriile în mesele dvs. foarte treptat.
  • Păstrați bunele obiceiuri alimentare pe care le-ați dobândit: pregătiți meniurile din timp (pentru a evita gustările de ultim moment), evitați gustările, mâncați echilibrat, evitați sărirea peste mese.
  • Continuați să faceți exerciții fizice în mod regulat.
  • Ascultați-vă și asigurați-vă că mâncați din cauza foamei și nu a poftelor.
  • Beți între 1 și 1,5 litri de apă pe zi, variind plăcerile dacă aveți dificultăți: apă plată și apă gazoasă, apă aromatizată fără zahăr, infuzii etc.
  • Permiteți-vă momente de răsfăț pentru a nu fi sub presiune în fiecare zi: răsfățați-vă cu ceea ce înainte erau pofte, introducând alimentele preferate într-un mod rațional. De exemplu, dacă este vorba de ciocolată, mâncați 1 pătrățel cu cafeaua la sfârșitul prânzului!
  • Luați-vă timp pentru a mânca: savurați-vă mesele, mestecați bine, nu uitați să puneți furculița jos în mod regulat… După cum probabil știți, mâncatul prea repede este dușmanul dietei!
  • Citiți cu atenție etichetele alimentelor și fiți atenți la cantitatea de grăsimi, sare și zahăr.
  • În fine, unul dintre cele mai importante lucruri pentru a reuși în dietă și pentru a vă menține greutatea este să conștientizați cauza supraponderalității și să revedeți vechile obiceiuri proaste pentru a practica altele noi, sănătoase! Fie că este vorba de stres, fie că este vorba de o bulversare emoțională sau hormonală, cheia succesului este să vă controlați emoțiile și reacțiile față de mâncare, astfel încât să nu vă recăpătați greutatea.

De ce este atât de importantă faza de stabilizare?

Pur și simplu pentru că vă permite să vă mențineți noua greutate la finalul dietei.

Dacă o neglijați, vă puneți în pericol perioada de slăbire, făcând inutile eforturile personale și financiare pe care le-ați investit în timpul dietei.

În plus, trebuie să știți că efectul yo-yo are consecințe nefaste asupra sănătății dumneavoastră, atât fizice, cât și psihologice:

Consecințele efectului yo-yo asupra sănătății fizice

Corpul devine mai gras și mai puțin musculos atunci când (re)luați în greutate. Din punct de vedere estetic, în mod evident, nu este ceea ce căutăm atunci când vrem să slăbim: pentru aceeași greutate, o persoană mai musculoasă va părea întotdeauna mai slabă decât una mai puțin tonifiată. Mușchii ocupă mai puțin spațiu decât grăsimea.

În plus, metabolismul încetinește pe măsură ce scade masa musculară (organismul arde, prin urmare, mai puține calorii în repaus), ceea ce vă obligă să urmați diete din ce în ce mai drastice. Dar atenție, aceste diete vă vor face să slăbiți, pe care apoi o veți recăpăta foarte repede, ajungând chiar să cântăriți mai mult decât greutatea inițială… Este un adevărat cerc vicios, deoarece o persoană supraponderală poate deveni obeză din cauza efectului yo-yo.

În plus, este important de știut că, dacă greutatea este recâștigată în zona stomacului, riscul de sindrom metabolic (probleme cu tensiunea arterială, colesterolul, diabetul etc.) va crește.

Consecințele efectului yo-yo asupra sănătății tale psihologice

Recuperarea succesivă a greutății are, în mod evident, o influență negativă asupra încrederii în sine și poate duce la tulburări depresive.

De asemenea, acestea vă subminează motivația de a slăbi și de a urma următoarea dietă.

Lasă un comentariu